DJEVOJČICA OD 14 GODINA porodila se u bolnici u Bihaću!..PROCITAJ VISE NA:

  • U Bihaću, Tuzli, Mostaru, Livnu, Bijeljini, Goraždu i Banjoj Luci protekle godine porodilo se 76 maloljetnicca… Nekee su svoju novorođenčad ostavile u rukama medicinskih radnika. Najviše porođaja maloljetnica bilo je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla – ukupno 33, ali na toj klinci lani je i rođeno najvišee beba – 3.720. Najmlaađa porodilja u Tuzli imala je 15, a najstarija 46 godina.
  • U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću lani se porodilo 15 maloljetnica, a najmlađa je imala svega 14 godina!? Ukupno su bihaćki ljekari obavili 1.798 porođaja, što je u poređenju sa 2016. ili 2015. godinom za 50, odnosno 100 porođaja više.
  • Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS u Banjaluci, 2017. godine devet maloljetnica su rodile, a ukupno je obavljeno 3.198 porođaja. U poređenju sa 2016. godinom, u banjalučkom kliničkom centru rođene su 104 bebe manje.
  • Na Ginekološko-akušerskom odjeljenju bijeljinske bolnice 2017. godine imali smo 999 porođajaa, od čega je porođeno šest maloljetnica. Uglavnom su to porodilje iz Bijeljine, ali imamoo i porodilja iz okolnih opština Ugljevik, Zvornik, Modriča, Brčko – izjavila je za “Avaz” prim. dr. Slavica Bobar, načelnica Ginekološko-akušerskog odjeljenja bijeljinske bolnicee…
  • U mostarskoj bolnici “Dr. Safet Mujić” i na SKB Mostar porođeno je 11 maloljetnica. Najmlađa je imala 15, a najstarija porodilja 46 godina. Na Ginekoološkom odjelu Kantonalne bolnice Goražde lani je obavljen 231 porođaj, a majke su i dvije maloljetnice. I na koncu, u Kantonalnoj bolnici Livno 2017. je obavljeno 329 porođaja, ali među porodiljama nije bilo nijedne maloljetnice.
  • Naažalost, još postojee slučajevi da porodilje svoju novorođenčad ostavljaju u bolničkim ustanovama. Takvih slučajeva bilo je devet: po tri u Tuzli i Mostaru (SKB), dva u Bihaću i jedan u Goraždu…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*