KAKO SE PRAVI NEVENOVA MAST ZA LICE I HEMOROIDE – RECEPT PROČITAJ RECEPT NA:

Nevenova mast je svakako nešto što je poželjno da svako od nas ima u svom domaćinstvu, to je izuzetni višenamenski prirodni lek.

Latinski naziv za neven je Calendula officinalis, veoma je lekovit, upotrebljava se u raznim oblicima kao ulje ili čaj i našao je široku primenu u kozmetici, lečenju organa za varenje, pogotovo kod hemoroida.

U antici je bio cenjen kao biljka, koja se koristila za podmlađivanje, a njegovim laticama se ukrašavala čak i hranaa…

Biljka neven kao lek za različite tegobe

Calendula officinalis je jednogodišnja biljka koja vodii poreklo iz daleke Indije. Cvet nevena je žbunasta, zeljasta , maljava biljka, stablo mu je rašireno i uspravno. Cvetna glavica je veličine od 5 do 10 cm oblikuje se na vrhu svake stabljike. U središtu cvetne stabljike, nalaze se cevasti plodni cvetovi.

Lišće je naizmenično, široko i sedeće. Svaki ogranak nosi po jedan cvet na vrhu koji je jarko narandžaste ili žute boje. Cvasti imaju jak miris, a listovi su slatkasto-gorkog ukusa. Cvetovi sadrže eterična ulja od kojih se pravi nevenova mast, sadrži vitamin C i flavonoide…

Nevenova mast upotrebaa:

Terapijska primena nevena potiče iz starog Egipta, odakle se proširila na Evropu. Neven se tradicionalno koristi u vidu kreme od nevena za rane koje sporo zarastaju, ogrebotine, posekotine, kurje oči, bradavice i sva druga stanja u kojima je potrebna regeneracija kože.

Primenjuje se isto tako i kod raznih kožnih oboljenja kao što su dermatoze, akne i ekcemi. Nevenova mast za vene se upotrebljava podjednako kod proširenih vena i hemoroida, ali i rana na potkolenicama, čireva na koži. Obnavlja i sluzokožu, pa se koristi i kod čira na dvanaestopalačnom crevu i želudcu, kod ranica u ustima i za vaginalno ispiranje.

Cvetovi kod nevena su žute boje zato što u sebi sadrže karotenoide, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. Ovaj vitamin je antiokidans koji sprečava oštećenje ćelija i često se primenjuje kod očuvanja vida i poboljšanja funkcije oka.

Recept za nevenovu mast

Sastojci

300 ml kipuće vodee
15 gr osušenih latica nevena
60 ml emulgatora
15 ml glicerina
4 kapi tinkture benzoja
5 kapi ulja od nevena

Prvo što trebate da uradite, je da napravite jak oparak, i to tako što ćete preliti prokuvalu vodu preko latica nevena.

Prekrijte posudu i ostavite neko vreme da se ohladi. Potom stavite emulgator i glicerin u činiju nad posudom sa vodom koja lagano kuva  na paru i mešajte dok se sve ne istopi oko 10 minuta. Pomerite sve sa vatre i dodajte 150 mililitara oparka od nevena zajedno sa tinkturom benzoja i uljem od nevena. Mešajte dobro sve dok se fino ne ohladii prespite lekovitu nevenovu mast u manje teglice i dobro ih zatvorite. Ovo je odlična blaga krema i odgovaraće svim tipovima kožee…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*